Confecționarea rotativelor – asamblarea

Confecționarea rotativelor – asamblarea

In acest articol vom detalia pas cu pas ansamblarea unei rotative . Pentru a ansambla o rotativa se impune sa avem la dispozitie toate componentele. O lingura rotativa se compune din urmatoarele componente:

 • Paleta
 • Calaret
 • Margea
 • Corp
 • Ancora
 • Ax (sarma otelita)
 • Despre primele 4 componente am scris articole sepate . Vom discuta putin despre ancora si sarma otelita din care se face axul rotatovei. 

Ancora rotativei trebuie sa aiba o marime specifica care sa fie direct proportionala cu marimea paletei, iar pentru inceput este foarte greu sa ne dam seama care este marimea ancorei care trebuie folosita. O metoda foarte simpla este sa comparam rotativa care o vom confectiona cu o rotativa facuta de un producator consacrat (ex. Mepps) si sa folosim aceeasi marime a ancorei pentru marimea paletei pe care vreo sa o folosim. Recomand folosirea unor ancore de calitate, ascutite bine, pentru a nu avea rateuri in momentul cand pestele o sa atace rotativa.

Axul rotativei va fi confectionat din sarma otelita inoxidabila . Puteti sa folositi fara probleme si sarma otelita simpla care va rugini, o problema doar din punct de vedere estetic. Sarma otelita inoxidabila se poate gasi la atelierele de medicina dentara, poate chiar in unele magazine de gen Praktiker – un membru al forumului nostru spunea ca a gasit sarma otelita cuprata la Sellgros la un pret destul de acceptabil. Inca o posibilitate sa procurati sarma otelita este sa o comandati de pe Cabelas.com , unde gasiti toate dimensiunile posibile si la un pret foarte bun. 

Grosimea sarmei otelite o veti alege in functie de marimea rotative pe care vreti sa o construiti. Eu am folosit cu succes sarma otelita dentara cu grosime de 0.7 mm pentru rotative Nr. 2, 3, 4  si cred ca merge si pentru rotative mai mari, insa nu a fost buna pentru rotative mai mici. Pentru Nr. 0 si 1 as recomanda sarma de 0.5 mm.

Acum vom trece la ansamblarea rotativei. Pentru inceput vom avea nevoie de urmatoarele scule si componente:

 • Patent
 • Cleste cu falci rotund
 • Cleste pentru taiat sarma
 • Cleste pentru taiat sarma
 • Sarma otelita
 • Ancore
 • Corpuri pentru rotative

Apucati sarma cu cu clestele cu falci rotunde, lasand libera o parte de aproximativ 3-4 cm (in functie de lungimea corpului).

Acum vom face bucla in care se va introduce ancore. Mulati (bobinati) partea scurta a sarmei jurul primului brat al clestelui , apoi prindeti si cealalta parte a sarmei si o mulati peste un sfert din celalalt brat al clestelui.

Finalizati bucla muland simetric partea ramasa neterminata (este cam greu de explicat, iar cand o sa va apucati de indoit sarma cu clestele o sa va dati seama imediat ce vreau sa spun )

Strangeti putin bucla cu patentul pana va avea o forma care o sa va multumeasca

Introduceti ancora pe bucla.

Apropiati capetele sarmei si introduceti corpul. Apoi indoiti partea scurta a sarmei la un uncghi de 90 de grade pentru a bloca miscarea corpului.

Taiati surplusul de sarma.

Introduceti margeaua metalica.

Introduceti calaretul cu paleta.

Alegeti locul unde sa inchideti bucla . De obicei distanta dintre calaret si bucla de prindere trebuie sa fie cat mai mica pentru o functionare corecta a rotativei, dar in acelasi timp trebuie sa fie suficient de mare pentru a va permite sa inchideti bucla fara probleme.

Procedati exact ca la prima bucla dar nu mai faceti ultimul artificiu de simetrie. Strangeti usor cu patentul pana o sa obtineti o forma de care sunteti multumiti.

Prindeti bucla cu patentul si apoi bobinati sarma libera in jurul axului rotativei. La inceput nu o sa va iasa perfect dar in timp o sa fiti foarte multumiti.

Taiati surplusul de sarma cat mai aproape posibil de ax.

Asa va arata bucla dupa ce a fost inchisa.

Constantin Niculae

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *